AktualityTiskové zprávyvšechny aktuality

Tisková zpráva | 16. ročník mezinárodní konference Equal Pay Day upozorní na nevyužitý potenciál žen

Konference proběhne ve dnech 25. a 26. března 2025 v Praze, Early Birds vstupenky jsou již prodeji

Veřejně prospěšná organizace Business & Professional Women CR (BPWCR) již po 16. organizuje dvoudenní konferenci, která upozorňuje na přetrvávající nerovnosti v odměňování žen a mužů, na nutnost posilování finanční bezpečnosti žen a hledání cest, jak nejlépe využít potenciál žen i mužů – Equal Pay Day. Tato akce, největší svého druhu nejen v České republice, ale i v Evropě, se uskuteční 25.-26. března 2025 tradičně v pražském Clarion Congress Hotel Prague a jejím hlavním tématem bude „Potenciál“. Elegantní vizuál připravila agentura VML, partner akce.

Přestože se tématu rovného odměňování a rovných příležitostí věnuje stále větší pozornost mimo jiné i v souvislosti s implementací ESG a směrnicí transparentního odměňování, ženy v České republice dostávají průměrně o 17,7 % nižší odměnu za svou práci než muži. K tomuto rozdílu přispívá řada faktorů, například že ženy jsou častěji zaměstnávány v hůře placených profesích a naopak méně zastoupeny v top managementu firem, významně tratí na příjmech i kvůli době strávené na mateřské a rodičovské dovolené atd. Obecně na trhu práce rovné podmínky a příležitosti stále nepanují, účast žen na ekonomickém a politickém životě země je také stále slabá. Systémové řešení zůstává v nedohlednu, chybí politická vůle a Česká republika se mezitím v této oblasti propadá mezi země třetího světa.

Podle letošní zprávy Světového ekonomického fóra Gender Gap Indexu je naše země na 104. místě z celkem 146 zemí zahrnutých do indexu. Mezi zeměmi EU, které jsou jinak premianty a drží se na předních příčkách, jsme bohužel poslední. Před námi jsou i takové země, které bychom vůbec bez znalosti dat nepředpokládali, jako například Etiopie, Madagaskar či Bangladéš, což je skutečně již výzva k akci,“ říká Lenka Šťastná, zakladatelka a prezidentka BPWCR, která se v této oblasti aktivně angažuje od roku 2010.

Připomíná, že ještě v letech 2020-21 jsme byli v Gender Gap Indexu na 78. místě. „Dolů nás táhne především to, že se nám nedaří zvýšit počet žen na rozhodovacích pozicích, ať již v byznysu nebo v politice. A není to o tom, že by ženy byly méně ambiciózní či sebevědomé, než muži. Ženy mají obrovský potenciál, který zůstává nevyužitý, na čemž tratí nejen ony samotné, ale i celá společnost. Na konferenci budeme také diskutovat o tom, jaký potenciál posunout tuto otázku vpřed má privátní sektor a učit se budeme od těch, kteří tak již činí,“ vysvětluje Lenka Šťastná.

Konferenci provází mediální kampaň upozorňující na rozličná témata související nejen s ekonomickým potenciálem žen, ale i se vzděláváním a celkovým posilováním postavení žen na pracovním trhu a ve společnosti jako takové. Na jejich naléhavost poukazuje také výrazná vizuální identita, která byla pro letošní ročník zvolena i s ohledem na to, aby zaujala také mladší generace, které je potřeba do veřejné diskuze zapojit.

Za klíčovým vizuálem stojí agentura VML, která je partnerem konference Equal Pay Day třetím rokem. „Pro další ročník akce jsme chtěli výrazný vizuál, a proto jsme ho záměrně posunuli co nejvíce k minimalismu. Elegantní design ve stylu glamour přitáhne pozornost, zdůrazňuje profesionalitu akce a vystihuje i její celkovou atmosféru. Díky jednoduchosti se s ním bude dobře pracovat i v dalších formátech,“ říkají Aleš Pokorný, Head of Art VML, a Dušan Koutský, Head of Copy VML.

Vizuální estetika pracuje s dvěma výraznými barvami – černou a červenou. Obě jsou signifikantními barvami konference, a proto ve vizuálu dostaly největší prostor. Téma konference „Potenciál“ se do vizuálu propisuje opět minimalisticky formou headlinu.

Prodej vstupenek byl již spuštěn na stránkách konference www.equalpayday.cz/vstupenky/ a do konce prosince je možné je zakoupit v režimu Early Birds a ušetřit tak až 2 000 Kč bez DPH. Běžná cena vstupenky na oba dva dny se pohybuje od 5 800 Kč do 6 800 Kč bez DPH při zakoupení těsně před akcí. Cena vstupenky na druhý, vzdělávací den zvaný „Empower Day“, který je otevřený ženám i mužům z řad široké veřejnosti, zůstává na úrovni 1 500 Kč bez DPH díky významné podpoře partnerů konference.